Pirkanmaan Rakennuttamis- ja Valvontapalvelu Oy aloitti toimintansa maaliskuun alussa, mutta yrittäjä Heikki Mäenpään kokemus rakennusalasta ulottuu yli 30 vuoden päähän.

– Palveluihini kuuluvat urakkatarjouspyyntöjen tekeminen, kuntokartoitukset, hankesuunnitelmat yhdessä asiakkaan kanssa, kilpailutukset ja valvonta. Jonkin verran teen myös suunnittelutöitä sekä vastaavan mestarin tehtäviä, Mäenpää listaa.

Asiakkaina ovat niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin ja toimeksiantojen kokoskaala ulottuu yksittäisistä kylpyhuoneremonteista kokonaisvaltaisiin taloyhtiöprojekteihin. Toistaiseksi toiminta on keskittynyt saneerauspuolelle.

– Uudiskohteetkin ovat tervetulleita. Korjauspuolella jokainen päivä on erilainen, koskaan ei tiedä, mitä vastaan tulee. Joskus kohteesta paljastuu hyviä rakenteita, toisinaan vähemmän hyviä, naurahtaa Heikki.

Tyypillisiä valvottavia kohteita ovat asunto-osakeyhtiöiden huoneistoremontit ja muutostöiden valvonnat, mitä edellyttää jo lakikin.

– Joskus liikkeelle lähdetään suunnitteluasteelta, minkä jälkeen etsitään toteuttaja ja valvotaan, että kaikki etenee suunnitelman mukaan.

PERUSTEELLINEN RAPORTOINTI KAIKEN A JA O

Heikki itse on koulutukseltaan rakennusmestari ja kartuttanut kädentaitojaan maalla vietetystä lapsuudestaan lähtien. Rakennusalan töihin hän tarttui lukioajan kesätöissään, jonka jälkeen työskenteli rakennuksilla konekuskina ja timpurina. Valmistuttuaan vuonna -95 Heikki teki urakointia useamman vuoden ensimmäisessä omassa yrityksessään, minkä jälkeen työskenteli eri yrityksissä muun muassa vastaavana mestarina ja tuotantopäällikkönä.

– Pitkä kokemukseni erilaisissa projekteissa on muokannut raportointijärjestelmääni mahdollisimman kattavaksi. Kaikki listataan ja esitetään ymmärrettävästi, selkeästi ja yksityiskohtaisesti ja toimitetaan myös sähköisessä muodossa. Dokumentaation ansiosta on aina selvillä, milloin kohteessa on tehty mitäkin ja mitä materiaaleja käytetty. Raportista jää aina yksi kappale isännöitsijälle ja toinen jätetään huoneistoon huoltokansion lisäliitteeksi, Mäenpää kertoo.

– Lisäksi toimitan kultakin käynniltä väliraportin tilaajalle maksimissaan puolen päivän marginaalilla ja toisinaan jo suoraan työmaalta, eli toimeksiantaja on koko ajan tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Dokumentoinnin tarkkuus on kiinni asenteesta eikä vaadi kalliita ohjelmistoinvestointeja, vaan kaiken voi tehdä perusohjelmien ja puhelinnettiyhteyden kautta.

ASIAKASTYYTYVÄISYYS JA TURVALLISUUS TÄRKEÄÄ

Kun rakennus- tai saneeraustyömaan valvonta on asianmukaisesti hoidettu, voi asiakas nukkua yönsä rauhassa. Työn tilaajalla kun ei välttämättä ole ammatillista tietoutta rakentamisesta.

– Rakentamisen ja remontoinnin vaikutukset ovat pitkäaikaisia ja kyseessä ovat isot euromäärät. Huonosti tehty remontti tai rakennusurakka saattaa pilata kokonaisuuden laajemmaltikin.

Valvonnan kustannukset eivät ole esteenä, sillä vastaavan mestarin palkkio esimerkiksi omakotitalon valvonnassa on vain noin prosentin luokkaa kokonaiskuluista, mutta sen puutteellisuus voi maksaa uskomattoman paljon.

– Tulee paljon kalliimmaksi, jos vastavalmistunut kylppäri joudutaan ongelmien vuoksi repimään auki ja tekemään uudelleen. Kannattaa myös muistaa, että vastaavan mestarin vastuuvelvollisuus ulottuu vähintään 10 vuoden päähän ilmoituksen jättämisestä – kunnollisen valvonnan hinta sen tuomaan turvallisuuteen ja varmuuteen nähden ei todellakaan ole kallis.